ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Η ΧΑΠ στο 26ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο

Αγαπητοί συνάδελφοι,

1. Το ετήσιο Συνέδριο μας είναι η κορυφαία συνάντηση μας. Το φετινό πρόγραμμα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και σας παροτρύνουμε να το παρακολουθήσετε.

2. Ιδιαιτέρως σας συστήνουμε να παρακολουθήσετε τις συνεδριάσεις που αφορούν την ΧΑΠ την Κυριακή 12/10 από τις 9.00 έως τις 12.00 στην αίθουσα Α, όπου κατά σειρά θα έχουμε τις προφορικές ανακοινώσεις, το τραπέζι της ομάδας αλλά προπαντός την κορυφαία διάλεξη της Καθηγητρίας Diannas Stoltz (11.30-12.00) με το επίκαιρο θέμα των Παροξύνσεων και πως επιδρούν στην θνησιμότητα (Reducing execarbations of COPD affecting mortality?).

3. H συνάντηση της ομάδας ΧΑΠ αντί της Παρασκευής το μεσημέρι θα λάβει χώρα το Σάββατο στις 14.30, στην αίθουσα Α αμέσως μετά την λήξη του δορυφορικού τραπεζιού. Στην συνεδρίαση αυτή θα γίνει απολογισμός πεπραγμένων της ομάδας και θα εκλεγούν οι νέοι συντονιστές. Προσδοκούμε στην μαζική προσέλευση σας για την συνέχιση της δυναμικής πορείας της ομάδας εργασίας.

Νίκος Τζανάκης
Γιώργος Χειλάς


Ενημερωτικό δελτίο για την ΧΑΠ

Ενημερωτικό δελτίο

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)

Η ΧΑΠ αποτελεί μία σύγχρονη πανδημία που οφείλεται στο κάπνισμα και οδηγεί στο θάνατο 3.000.000 ασθενείς παγκοσμίως κάθε έτος. Η νόσος εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει σε χρεοκοπία ακόμη και τα πιο εύρωστα και οργανωμένα συστήματα υγείας. 

 

Η ΧΑΠ είναι η 3η αιτία θανάτου από το 2012 σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και ευθύνεται κάθε χρόνο για περισσότερους από τρία εκατομμύρια θανάτους στον πλανήτη μας (5,6% των θανάτων παγκοσμίως).

Ο αριθμός των θανάτων από τη ΧΑΠ αναμένεται να αυξηθεί δραματικά τις επόμενες δεκαετίες και θα οδηγήσει 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους να νοσήσουν και περίπου σε 7 εκατομμύρια θανάτους ετησίως.

Περισσότεροι από τους μισούς πάσχοντες από ΧΑΠ δεν το γνωρίζουν (η νόσος υποδιαγιγνώσκεται). Εκτιμάται ότι η ΧΑΠ ευθύνεται παγκοσμίως για περισσότερα από 29 εκατομμύρια χρόνια ζωής σε συνθήκες αναπηρίας. Το συνολικό κόστος σε φάρμακα, νοσηλείες και για την όλη αντιμετώπιση της νόσου είναι τεράστιο. Η «συμβολή της ΧΑΠ στις δαπάνες υγείας για τα αναπνευστικά νοσήματα στην Ευρώπη ανέρχεται στο 56% και το ετήσιο κόστος αγγίζει τα 39 δις ευρώ.

Περισσότεροι από το 36% των ασθενών με ΧΑΠ αναφέρουν ότι η πάθησή τους τούς αναγκάζει να απέχουν από την εργασία, περιορίζει την ικανότητά τους για εργασία ή τους ανάγκασε να πάρουν άδεια από την εργασία τους το περασμένο έτος.  Το 45% των ασθενών με ΧΑΠ και ηλικία <65 ετών ανέφεραν απώλεια εργασίας το περασμένο έτος.

Η νόσος μπορεί να ελεγχθεί πλήρως γιατί το βασικό της αίτιο που είναι το κάπνισμα μπορεί να μειωθεί ή να διακοπεί. Η ΧΑΠ θεωρείται σήμερα θεραπεύσιμη με την χρήση θεραπευτικών μεθόδων που βελτιώνουν την αναπνευστική λειτουργία και επιβραδύνουν ή ανακόπτουν την εξέλιξη της νόσου. Σήμερα, η φαρμακευτική (εισπνεόμενα φάρμακα, φάρμακα διακοπής καπνίσματος, αντιγριπικό και αντιπνευμονιοκοκκικό εμβόλιο) αλλά και η μη φαρμακευτική θεραπεία της ΧΑΠ (πνευμονική αποκατάσταση δηλαδή πρόγραμμα εκπαίδευσης ασθενών, φυσιοθεραπείας, άσκησης, διατροφικής παρέμβασης και ψυχολογικής υποστήριξης, η οξυγονοθεραπεία, ο μη επεμβατικός μηχανικός αερισμός και η χειρουργική  αντιμετώπιση) έχουν παρουσιάσει μέσα από πρόσφατες μεγάλες πολυεθνικές κλινικές μελέτες χιλιάδων ασθενών σπουδαία αποτελέσματα όσον αφορά την ανακούφιση από τα συμπτώματα, την αύξηση της ικανότητας των ασθενών για σωματική δραστηριότητα, την επιβράδυνση της επιδείνωσης της αναπνευστικής λειτουργίας, την βελτίωση της ψυχικής κατάστασής τους, την αποφυγή των λοιμώξεων-παροξύνσεων-νοσηλειών, την βελτίωση της ποιότητας ζωής και την ελάττωση της θνησιμότητας. Απαραίτητο στοιχείο της σωστής και αποτελεσματικής θεραπείας είναι και η τακτική παρακολούθηση των ασθενών από τον κατάλληλο γιατρό που είναι ο πνευμονολόγος.

Δεδομένα από την χώρα μας
 1. Το 2004 καταγράφηκε ότι 9 ενήλικες καπνιστές στους 100 στην χώρα μας πάσχουν από τη νόσο (8.4%), δηλαδή περίπου 700.000 Έλληνες νοσούσαν. Νεώτερα δεδομένα του 2015 δείχνουν ότι το ποσοστό της ΧΑΠ ανέβηκε στο 10.6% στον αντίστοιχο πληθυσμό.
 2. Το 56% των ασθενών δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν.
 3. Οι μισοί πάσχοντες συνεχίζουν να καπνίζουν.
 4. Οι άνδρες πάσχουν 2,5 φορές περισσότερο από τις γυναίκες (11,6% έναντι 4,8%) και οο ανδρικός αγροτικός πληθυσμός καπνίζει 2 φορές περισσότερα τσιγάρα από ότι ο αστικός,
 5. Η ΧΑΠ οδηγεί από μόνη στης σε απώλεια τουλάχιστον του 50% της ποιότητας ζωής.
 6. Ο μέσος αριθμός ημερών απουσίας από την εργασία κατ’ έτος λόγω της ΧΑΠ καταγράφηκε στο 16,9. Έμμεσο κόστος ανά ασθενή (κόστος απώλειας παραγωγικότητας): €1,398.3.
 7. Το άμεσο κόστος ανέρχεται στα € 809,ενώ το άμεσο μη ιατρικό (χρόνος ασθενών, χρόνος φροντιστών) στα €1.374 ανά έτος.
 8. Το ετήσιο συνολικό οικονομικό φορτίο της ΧΑΠ ανά ασθενή ανέρχεται στα €582.
 9. Με βάση την εκτίμηση ότι οι διαγνωσμένοι ασθενείς με ΧΑΠ σήμερα στην Ελλάδα ανέρχονται περίπου στους 250.000, η συνολική επιβάρυνση της νόσου για το σύστημα υγείας και τα Ασφαλιστικά Ταμεία (άμεσο ιατρικό κόστος) ανέρχεται στα €702 εκατ. κατ’ έτος, ενώ το φορτίο για την κοινωνία συνολικά ανέρχεται στα €1,4 δισ.

Παροξύνσεις της νόσου

Μια ιδιαίτερα δυσμενής παράμετρος της νόσου είναι οι παροξύνσεις, δηλαδή οι παροδικές ή θανατηφόρες καταστάσεις επιδείνωσης της νόσου που σε ένα ποσοστό στις πιο προχωρημένες καταστάσεις οδηγούν σε εισαγωγή στο Νοσοκομείο. Οι πιο βαριές δε περιπτώσεις νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα καταγραφής των παροξύνσεων της ΧΑΠ της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS COPD Αudit Project) το 30% των ασθενών που νοσηλεύονται με παρόξυνση ΧΑΠ, επανεισάγονται εντός τριμήνου ενώ το 7% που θα νοσηλευτεί με παρόξυνση θα πεθάνει εντός 90 ημερών από την εισαγωγή του. Οι παροξύνσεις εκτός των αυξημένων αναγκών σε νοσηλευτική φροντίδα, αναγνωρίζεται σαν τον πιο κοστοβόρο παράγοντα της νόσου καθώς αντιπροσωπεύει το 45% του συνολικού κόστους της νόσου

Τι πρέπει να γίνει

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία προτείνει:

 1. Πάνω και πριν από όλα άμεση εφαρμογή από την πολιτεία του νόμου της απαγόρευσης τους καπνίσματος σε όλους του δημόσιους χώρους.
 2. Οι καπνιστές πάνω από τα τριάντα με ένα έστω από τα συμπτώματα βήχα, απόχρεμψη ή δύσπνοια να επισκεφθεί τον γιατρό του και προφανώς να διακόψει το κάπνισμα.
 3. Όλοι οι καπνιστές ή πρώην καπνιστές πάνω από τα 40 έτη πρέπει να σπιρομετρηθούν.
 4. Η διάγνωση και η σταδιοποίηση της νόσου πρέπει να ακολουθεί αυστηρά πρότυπα με απαραίτητη την πνευμονολογική εκτίμηση αρχικώς και εν συνεχεία τουλάχιστον την ανά εξάμηνο εξέταση από τον πνευμονολόγο.

 

Οι συντονιστές της Ομάδας ΧΑΠ της Ε.Π.Ε.

Νίκος Τζανάκης

Γιώργος Χειλάς


Συνέντευξη τύπου ΕΠΕ για την Παγκόσμια Ημέρα ΧΑΠ 2016

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία θα δώσει συνέντευξη τύπου την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου, στις 11.30, στην αίθουσα Ολυμπία, στην Αιγλη Ζαππείου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ΧΑΠ στις 16 Νοεμβρίου.


Συνάντηση Ομάδας ΧΑΠ

Η συνάντηση της Ομάδας ΧΑΠ θα γίνει το Σάββατο 25/6/2016 στην αίθουσα Τερψιχόρη Α’ και ώρα 16.30-17.00, αμέσως μετά την Ομάδα Άσθματος.


Η συνάντηση της Ομάδας ΧΑΠ

Η συνάντηση της Ομάδας ΧΑΠ στα πλαίσια του 24ουΠανελλήνιου Πνευμονολογικού Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015 στην αίθουσα ΕΡΑΤΩ και ώρα 14:30 (αμέσως μετά τη συνάντηση της Ομάδας Άσθματος).


Συνέντευξη τύπου για το 24ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο και την παγκόσμια ημέρα κατά της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας

Την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015, στις 12:00 στην αίθουσα ΘΑΛΕΙΑ 1 του ξενοδοχείου Hilton, θα πραγματοποιηθεί κοινή συνέντευξη τύπου του Δ.Σ. της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για το 24ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο και των συντονιστών της Ομάδας Χ.Α.Π. της Ε.Π.Ε. για την παγκόσμια ημέρα κατά της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας.

250xNxworldcopdday2015.jpg.pagespeed.ic.O8xPDqwCSB

 

 


Ξεκινά το πρόγραμμα ΠΝΕΥΜΩΝ από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία

Ένα πρωτότυπος συνδυασμός μελέτης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης

«Χαρίζω την ανάσα μου»: Μια εκστρατεία ενημέρωσης και προσφοράς, που ζητά τη συμμετοχή όλων μας. Φουσκώνουμε ένα πορτοκαλί μπαλόνι και χαρίζουμε την ανάσα μας για καλό σκοπό!

http://www.xarizoanasa.gr/

Μελέτες για τον υπολογισμό του κόστους του άσθματος και της Χ.Α.Π. στην οικονομία και στην ποιότητα ζωής των ασθενών, αλλά και μια ξεχωριστή καμπάνια ευαισθητοποίησης, περιλαμβάνει το πρόγραμμα «ΠΝΕΥΜΩΝ» της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας. Στόχος της εταιρείας είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού και των αρχών για τα αναπνευστικά νοσήματα, η ανάδειξη του ρόλου του αναπνευστικού συστήματος στην καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, η ενίσχυση της πρόληψης, αλλά και η ανάπλαση – δημιουργία δύο πάρκων ή παιδικών χαρών στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Εκστρατεία ευαισθητοποίησης

Με μια ξεχωριστή καμπάνια για τη σημασία των «υγιών» πνευμόνων και την αξία της ανάσας μας, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, στοχεύει να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τον πρακτικό αντίκτυπο των αναπνευστικών νοσημάτων στην υγεία μας, να τονίσει τη σημασία της πρόληψης, αλλά και να ενισχύσει πάρκα («πνεύμονες») στην Ελλάδα σε δύο τοποθεσίες (Αθήνα και Θεσσαλονίκη). Η καμπάνια «Χαρίζω την Ανάσα μου» ζητά από όλους μας να φουσκώσουμε ένα πορτοκαλί μπαλόνι, να τραβήξουμε μια φωτογραφία και να τη στείλουμε στο #xarizoanasa για καλό σκοπό! Όσο περισσότερες φωτογραφίες και «ανάσες» συγκεντρώσουμε τόσο περισσότερο θα καταφέρουμε να κάνουμε τα δύο πάρκα πραγματικότητα, χάρη και σε δωρεά της εταιρίας GlaxoSmithKline προς την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία για την υλοποίηση του προγράμματος «ΠΝΕΥΜΩΝ».

Στην καμπάνια αναμένεται να συμμετέχουν πλήθος «επώνυμοι», αλλά και χιλιάδες πολίτες που θα προσφέρουν την ανάσα τους για καλό σκοπό. Για την περαιτέρω διάχυση της πληροφορίας και τη μεγιστοποίηση της συμμετοχής έχουν σχεδιαστεί μια σειρά δράσεις (διάδοση μέσω social media, εντυποδιανομή, facebook application κ.α.) για τις οποίες θα υπάρχει ενημέρωση.

Σημειώνεται ότι η ανάπλαση των πάρκων θα γίνει σε συνεργασία με το AMKE Άγονη Γραμμή Γόνιμη, η οποίο διαθέτει σημαντική εμπειρία στη διαχείριση αντίστοιχων πρωτοβουλιών ανά την Ελλάδα, ενώ η κορύφωση της καμπάνιας θα γίνει προς το τέλος Μαΐου με ανοικτή στο κοινό εκδήλωση, όπου συμβολικά, αλλά και κυριολεκτικά θα απελευθερωθεί ο αέρας από τα χιλιάδες μπαλόνια που ελπίζεται ότι θα έχουν συγκεντρωθεί και θα «φουσκώσουν» τα πανιά ενός μικρού πλεούμενου για να ταξιδέψει και να φτάσει στον τελευταίο σταθμό που θα σηματοδοτεί και την μέγιστη δυνατή υλοποίηση του έργου της δημιουργίας – ανάπλασης των δύο παιδικών χαρών.

Εκπόνηση τριών επιστημονικών μελετών

Έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός για την εκπόνηση τριών επιστημονικών μελετών με την καταγραφή και ανάλυση δεδομένων που θα τεκμηριώνουν τον αντίκτυπο των αναπνευστικών νοσημάτων στην οικονομία (άμεσο και έμμεσο κόστος) και στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Πρόκειται για δύο επιστημονικές μελέτες με θέμα «Υπολογισμός του συνολικού άμεσου και έμμεσου κόστους του άσθματος και της ΧΑΠ στην Ελλάδα» υπό την επιστημονική ευθύνη και το συντονισμό του κ. Κυριάκου Σουλιώτη, Επίκουρου Καθηγητή Πολιτικής Υγείας του Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και αφετέρου μία μελέτη με θέμα «Υπολογισμός της επίπτωσης της ΧΑΠ στην καθημερινή ζωή εργασία, και ποιότητα ζωής των ασθενών» υπό την επιστημονική ευθύνη του κ. Νικόλαου Μανιαδάκη, Καθηγητή Οργάνωσης και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας και Διευθυντή του αντίστοιχου τομέα στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.

Οι μελέτες αυτές θα αξιοποιηθούν προκειμένου να γίνει γνωστή στο Υπουργείο Υγείας και σε άλλους φορείς Δημόσιας Υγείας, η σημασία των αναπνευστικών νοσημάτων για την κοινωνία και την οικονομία της Ελλάδας, με στόχο να ληφθούν πρωτοβουλίες που θα προωθήσουν την πρόληψη, θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών και την ορθολογική χρήση των θεραπειών και τελικώς θα μειώσουν την επιβάρυνση του εθνικού συστήματος υγείας.

Ο Πρόεδρος της Ε.Π.Ε., καθηγητής, κ. Μιχάλης Τουμπής σημείωσε: «Ο στόχος της καμπάνιας «Χαρίζω την ανάσα μου» δεν είναι απλώς να δημιουργηθούν δύο παιδικές χαρές στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Είναι εξίσου σημαντικό να ευαισθητοποιηθεί το ευρύ κοινό και να ισχυροποιηθούν τα μηνύματα της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης για τα αναπνευστικά νοσήματα. Η αναγνώριση των συμπτωμάτων της Χ.Α.Π. και του Άσθματος και η επίσκεψη στον ειδικό ιατρό, αποτελεί κρίσιμο στοιχείο».

Ο Γραμματέας της Ε.Π.Ε., καθηγητής κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος τόνισε: «Με το πρόγραμμα «ΠΝΕΥΜΩΝ» στόχος μας είναι να καταγράψουμε και να αναλύσουμε τα δεδομένα των αναπνευστικών νοσημάτων στην οικονομία και τη ζωή των ασθενών και έχοντας ταυτόχρονα ανοίξει τη συζήτηση με την καμπάνια μας στο ευρύ κοινό, να επιταχύνουμε τη λήψη πρωτοβουλιών από τις αρμόδιες αρχές στην κατεύθυνση της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης».


Ολοκληρώθηκε η εκστρατεία «ΑΝΑΠΝΕΩ» για το 2014

Ολοκληρώθηκε η διαδρομή της εκστρατείας «ΑΝΑΠΝΕΩ» για το 2014

Σε μια πρωτότυπη Συνέντευξη Τύπου σε λεωφορείο παρουσιάστηκε ο απολογισμός της εκστρατείας «ΑΝΑΠΝΕΩ» για το 2014.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), κ. Μιχάλης Τουμπής, ο κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, Πνευμονολόγος, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) και η Επικεφαλής Επιχειρησιακής Μονάδας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας της Novartis Hellas, κυρία Μαριάνθη Ψάχα ήταν οι ξεναγοί στο ταξίδι της εκστρατείας σε ένα συμβολικό γύρο της ιστορικής Αθήνας.

Η εκστρατεία, που αποτελεί μία πρωτοβουλία της Novartis με την επιστημονική υποστήριξη της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Με επίκεντρο το μήνυμα «ΑΝΑΠΝΕΩ», αναπτύχθηκε μία ολοκληρωμένη σειρά ενημερωτικών και επικοινωνιακών ενεργειών, που περιελάμβανε τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό κοινωνικό μήνυμα, καταχωρήσεις, δημιουργία του minisite www.anapnew.gr καθώς και ενημερωτικές αφίσες και φυλλάδια για το ευρύ κοινό και τους ασθενείς.

Η εκστρατεία πλαισιώθηκε από ένα πρόγραμμα ενημέρωσης και δωρεάν σπιρομετρήσεων, σε μεγάλες πόλεις της χώρας καθώς και σε ακριτικές περιοχές. Η καμπάνια «ΑΝΑΠΝΕΩ» επισκέφθηκε τη Νάξο, τη Σύμη, το Κουφονήσι, την Ικαρία καθώς και πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας. Συνολικά προσεγγίστηκαν πάνω από 4.000 άνθρωποι ενώ διεξάχθηκαν πάνω από 400 σπιρομετρήσεις στην προσπάθεια προαγωγής της πρόληψης.

«Στη Novartis είμαστε πολύ περήφανοι που έχουμε ως επίκεντρο των δραστηριοτήτων μας τους ασθενείς προσπαθώντας συνεχώς να βελτιώνομε την υγεία και την ποιότητα ζωής τους, όχι μόνο μέσω της έρευνας και ανάπτυξης καινοτόμων φαρμάκων, αλλά και μέσω της ενημέρωσης και της στήριξης των κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιούμαστε. Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα μία ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης για τη ΧΑΠ, με στόχο την έγκυρη ενημέρωση και την πρόληψη. Ο μέχρι σήμερα απολογισμός της καμπάνιας μας προτρέπει να συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά το 2015», τόνισε η Επικεφαλής Επιχειρησιακής Μονάδας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας της Novartis Hellas, κυρία Μαριάνθη Ψάχα.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΠΕ, κύριος Μιχάλης Τουμπής σημείωσε πως «Η εκστρατεία ΑΝΑΠΝΕΩ είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία της Novartis και είμαστε υπερήφανοι που συμμετέχουμε ενεργά, προσφέροντας έμπρακτα στην κοινωνία. Η εκστρατεία τονίζει το ρόλο της πρόληψης και ταυτόχρονα ενημερώνει και ευαισθητοποιεί το κοινό για τη νόσο. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε και το 2015 την εκστρατεία και να συνεισφέρουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια είναι μία νόσος των πνευμόνων που στις προηγμένες χώρες οφείλεται κατά 80-90% στο κάπνισμα. Τα βασικά συμπτώματα είναι ο βήχας, η αποβολή πτυέλων και η δύσπνοια. Η νόσος μπορεί να προκαλέσει αναπνευστική ανεπάρκεια, μειώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών όπως και τις καθημερινές δραστηριότητες και τους θέτει σε αυξημένο κίνδυνο για συχνές νοσηλείες. Αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα της δημόσιας υγείας σε ολόκληρο τον κόσμο οδηγώντας σε αυξανόμενες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι η νόσος υποδιαγιγνώσκεται, γεγονός που καθιστά την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού επιτακτική ανάγκη.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΑΝΑΠΝΕΩ http://www.anapnew.gr/ και ενημερωθείτε για νεότερα σχετικά με την ΧΑΠ.

Πηγή: Ολοκληρώθηκε η διαδρομή της εκστρατείας «ΑΝΑΠΝΕΩ» για το 2014 | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/78281/oloklirothike-i-diadromi-tis-ekstrateias-anapneo-gia-2014#ixzz3M88CEY3K


Συνεδρίαση της Ομάδας ΧΑΠ

H συνεδρίαση της Ομάδας ΧΑΠ θα λάβει χώρα την Πέμπτη 6/11/2014 στις 14:15 στην αίθουσα MC3, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Ομάδας Άσθματος και πριν τη συνεδρίαση της Ομάδας Διακοπής Καπνίσματος και Προαγωγής Υγείας (καθώς πολλά μέλη είναι κοινά στις τρεις Ομάδες Εργασίας της Ε.Π.Ε.).
Αντικείμενο της συνεδρίασης θα είναι  ο απολογισμός, η  ανάδειξη/ανανέωση της 3ετούς θητείας των συντονιστών και ο περαιτέρω προγραμματισμός των δραστηριοτήτων της ομάδας.

Δραστηριότητες της Ομάδας ΧΑΠ στο 23ο Πανελλήνιο Συνέδριο

                    Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

 

ΑΙΘΟΥΣΑ “Σκαλκώτας”

 
 

23o Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο

 
08.30  
 

ΠΡΟΦΟΡΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια
Συντονιστές:Ν. Τζανάκης, Γ. Χειλάς
ΠΑ01, ΠΑ02, ΠΑ03, ΠΑ04, ΠΑ05, ΠΑ06

09.30

 

ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

«Σύγχρονοι προβληματισμοί στη ΧΑΠ»
Προεδρείο: Σ. Μιχαηλίδης, Ε. Κοσμάς

Σ. Λουκίδης: Αξιολόγηση της ΧΑΠ: Ι, ΙΙ, ΙΙΙ, ΙV ή/και A, B, C, D
Φ. Περλικός: Έκθεση στον καπνό έναντι έκθεσης σε βιομάζα και ΧΑΠ
Σ. Ζακυνθινός: Περιορισμός της άσκησης στη ΧΑΠ.
Κ. Γλυνός: Εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή στη ΧΑΠ: Έχουν θέση;

 
11.00


 

ΔΙΑΛΕΞΗ

Προεδρείο: Ν. Κουλούρης

Ν.Τζανάκης: Συνυπάρχουσες παθήσεις στη ΧΑΠ. Πόσο σημασία έχει η αξιολόγηση τους στην κλινική πράξη;